Danci – narod s najviše ukusa?| Trendovi i noviteti

Sredinom prošlog stoljeća jedan se stil posebno istaknuo te je poput nemilosrdnog sjevernjačkog vjetra poharao najšire područje dizajna interijera.

Bez obzira na usporedbu iz prošle rečenice koja je nastala u čast snazi njegovog utjecaja, skandinavski stil je zapravo nježan, nenametljiv, prirodan i jako, jako udoban. Upravo je ovim svojim karakteristikama osvojio srca tadašnje te, kako se čini, i srca svih budućih generacija. Međutim, bez obzira na to što pod krilaticom „skandinavskog stila“ podrazumijevamo stilove Švedske, Danske i Norveške, jedna je zemlja, ako nas pitate, ipak svojim ukusom za lijepo i dizajnom zaslužila krovnu poziciju, a to je Danska.

Ako kojim slučajem ne dijelite naše mišljenje, podsjetit ćemo vas samo da u trenutku kad je proizvođač najlonki pregrupirao svoje snage i počeo se baviti proizvodnjom namještaja, ondašnji čelni ljudi IKEA-e su angažirali upravo danske dizajnere da se pozabave ultra-važnim zadatkom oblikovanja namještaja.

Upoznajmo se sad s nekoliko kultnih danskih dizajnerskih „suvenira“.

1. CH07 Shell Chair, dizajn Hansa J. Wegnera iz 1963.

Nagrađivani klasik danskog dizajna koji kombinira ergonomske zahtjeve i funkcionalnost u izvanrednoj, vizualno nadahnjujućoj formi. Danski proizvođač Carl Hansen & Søn nudi ovu stolicu nalik školjci, izrađenoj od savinutog hrasta ili oraha, u bogatoj paleti boja i materijala pojastučenog dijela naslona i sjedišta.

2. PH svjetiljka, dizajn Poul Henningsen iz 1925.

Zahvaljujući nizu slojevitih sjenila oko žarulje, ova legendarna lampa baca nježno i raspršeno svjetlo, stvarajući vrlo ugodnu atmosferu. Između tisuću različitih modela , najveći je uspjeh postigla PH5 lampa s metalnim sjenilima.

3. Drveni majmun Kaya Bojesena iz 1951.

Ovo je poklon koji se čuva cijelog života, iako se radi o drvenoj dječjoj igrački. Ideja vrlo kreativnog dizajnera Bojesena je bila stvaranje životinja, koje su izgledom potpuno pojednostavljene, ali i dalje prepoznatljive u svom obliku te visoko inspirativne za igru.

4. Keramika Kähler

Prošlo je punih 175 godina otkako je nastala prva vaza u maloj keramičarskoj radnji u Naestvedu. I dan danas se svaki predmet izrađuje manufakturno, a tvornica surađuje s brojnim domaćim umjetnicima i dizajnerima. Gotovo svako dansko kućanstvo posjeduje barem jedan keramičarski predmet iz slavne tvornice Kähler.

5. „S“ chair, dizajn Vernena Pantona iz 1967.

Od Vernenove ideje do realizacije senzualno-futurističke „S“ stolice je prošao niz godina, jer je izrada uključivala izvedbu lijevane plastike koja je iz jednog jedinog komada i bez stražnjih nogu te kao takva bila prva prvcata.

Naravno, bilo bi vrlo iscrpno iskustvo nabrojati sve velikane danskog dizajna i njihova remek-djela pa ćemo ovdje stati i s iščekivanjem pratiti dolazak novih danskih majstora i njihovih djela.

Indizajn s Mirjanom Mikulec

Indizajn s Mirjanom Mikulec